Dieren

Geitjes in de schijnwerpers

Onze lieve geitjes staan deze maand in de schijnwerper!

Geiten zijn echte kudde dieren. Onderling hebben ze ook daadwerkelijk een “taal” waarmee ze met elkaar spreken. Ze maken gebruik van uitdrukkingen en ze gebruiken hun lichaam om aan elkaar aan te geven wat ze wel en niet willen.
In de groep hebben ze net als mensen ook duidelijk voorkeur en hun eigen vriendjes.

Een vrouwelijke geit heet een geit of een sik. Het mannetje van de geit heet een bok. Een jong geitje heet een lam. Een gecastreerde bok is een hamel.

Geitensoorten hebben grote variatie in grootte onderling. Geiten van dwergsoorten kunnen 20 kg zwaar zijn, terwijl bokken van grote geitensoorten (zoals de Boergeit) wel 140 kg zwaar kunnen worden. Wij hebben de kleinere geiten soorten in onze kudde.

Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een sik. De sik van de bok is gewoonlijk groter dan de sik van de geit. Niet alle geitensoorten hebben sikken.
Er loopt geen bok in onze kudde enkelt een hamel.

Baby geitjes worden geboren na een draagtijd van 150 (bij kleinere soorten) tot 170 dagen (bij grotere soorten). Dus ongeveer 5 maanden is de dracht. Tweelingen komen heel vaak voor.
Geiten worden gemiddeld acht jaar oud.

Mocht u nog vragen hebben stel ze gerust of kom zelf gezellig langs om te kijken hoe onze knapperds zich in kudde verband gedragen.
Trek geen schone witte kleren aan want geitjes vinden kroelen en tegen u opklimmen een leuke bezigheid.